Maart 2008

 

Zaterdag 1 maart - motorprobleem

Vandaag begon de motor van mn kever onderweg naar De Meern ineens te sputteren en te knallen na het maken van een bocht naar rechts. Motor een paar keer uit gezet en weer gestart, maar het probleem bleef. De motor startte elke keer zonder enkel probleem, maar liep niet lekker. Vooral bij wat gas geven begon hij flink te knallen, maar ook stationair kwam er zo nu en dan een knal uit de uitlaat. Dus maar weer terug gereden en aan het sleutelen gegaan. Het leek het meeste er op dat de verbranding niet goed was, dus mogelijk iets met een bougie of bougiekabel. Dus eerst de bougies er maar even uitdraaien. Helaas is dat (met dubbele carburateurs) een stuk makkelijker gezegd, dan gedaan. De 2 voorste bougies zijn namelijk vrijwel onbereikbaar. Na een paar uur sleutelen had ik 3 bougies los. Bij de 4e (rechts voor) had ik de kabel kapot getrokken en bleef er nog een stuk rubber en het stekkertje van de kabel aan de bougie zitten.

 

  De 3 bougies Ruimte gemaakt om bij de bougies te kunnen Kapotte bougiekabel

 

Zaterdag 2 maart - motorprobleem

Vandaag maar eens verder gegaan met de laatste bougie. Omdat het stekkertje van de bougiekabel nog op de bougie zat lukte het nog niet om het voorste moertje van het spruitstuk los te maken. Na lang prutsen met een tangetje heb ik het stekkertje van de bougie af gekregen. Het rubber bleef er nog aan zitten waardoor de bougiesleutel nog niet paste. Dus toch maar het spruitstuk er af. Ook dat is een drama. Met allemaal verschillende sleutels en doppen uiteindelijk het verborgen moertje los te maken waarna het spruitstuk los kon. Toen lukte het ook om het rubber een gedeelte van de bougie af te krijgen zodat de bougiesleutel er op paste en de bougie er uit kon.

 

Nu ik er 1 spruitstuk af had kon het andere spruitstuk er eigenlijk ook wel af. Het viel me op dat daar veel aanslag op zat, dus even beter bekijken kan geen kwaad. Een paar dingen vielen me op:

- De plaat van het luchtfilter zit slechts met 2 draadeinden vast. De carburateurs hebben 2 draadeinden, maar op de plek waar er nog 2 zouden kunnen, zitten alleen maar 2 deukjes (zie 2e en 3e foto).

- De linker carburateur bevat veel meer (groene) aanslag dan de rechter (zie foto 19).

- Beide carburateurs lijken een opening te hebben die mogelijk dicht moet zijn. Volgens mij heeft hier ooit het choke-gedeelte gezeten (zie foto 7 en 11).

- Op de linker carburateur zit een buisje, wat dicht is gemaakt. Op de rechter carburateur mist dat buisje en zit er gewoon een gaatje (zie foto 4 en 5).

 

Zie ook het topic op Keversite.nl

 

Spruitstuk er af. Foto 2+3. Wel putjes, geen draadeinden.. Foto 4+5. Rechts zie je een schroefje in het buisje zitten.
Nogmaals het schroefje Foto 7. Gat. Foto 8+9+10. Geen buisje zoals op foto 4 en 5.
Foto 11. Gat. Oude en nieuwe bougie. Kale motorruimte  
 
Foto 19. Aanslag.        

 

Maandag 3 maart

Mede dankzij wat mensen op keversite.nl heb ik flink wat info kunnen verzamelen over de carburateurs. Mn vader zal deze week per carburateur 2 gaatjes er bij boren zodat het luchtfilter beter vast kan, afdekplaatjes maken voor de choke-gaten en alles met lucht goed schoon spuiten.

 

Zaterdag 8 maart

Vandaag het blok weer in elkaar gezet. Er zijn nieuwe bougies in gezet, met nieuwe bougiekabels. Ook zijn de carburateurs schoongespoten. Helaas is het probleem na een dag sleutelen nog niet weg. Hier onder vind je een filmpje waar je het probleem goed kan horen. Als het flimpje niet duidelijk is, kan je ook HIER klikken voor een grotere versie (let op downloaden daarvan kan lang duren) Mocht je suggesties hebben, een diagnose kunnen stellen, het probleem op kunnen lossen, etc.. Mail me dan of laat HIER een bericht achter op Keversite.nl.

 

 

 

Dinsdag 11 maart

Vanavond hebben we de sproeiers schoongemaakt en hebben we de vlotterkamers bekeken. Alles was goed schoon. Probleem is dus nog niet verholpen, maar we hebben wel wat uit kunnen sluiten. Ook heb ik een nieuw filmpje hier kan je goed de ploffen in de carburateurs zien. Tips zijn nog steeds welkom!

 

 

Zaterdag 15 maart

Pfoe, weer heel wat gedaan.

Carburateurs zijn er weer af (en open!) geweest. Alle kanaaltjes, sproeiers, etc doorgespoten met hele hoge luchtdruk. Ook de eerder genoemde filtertjes (nummer 103) er uit gehad. Deze filteren blijkbaar toch, want er zat wel wat vuil in. Ook de tank er uitgehaald er van binnen bekeken, maar hij glimt nog als een zonnetje. Ook de ontluchtingsgaatjes van de tank doorgespoten en de totale benzineleiding van achter naar voor. Alles weer in elkaar gezet incl. een schoon benzine filtertje. Ook de aanvoer slang tussen de tank en het filter ingekort (was wat lang).

Maar, helaas... 0,0% verbetering! Precies het zelfde probleem.

Dus toen het trucje van Walter/Sven uitgeprobeerd. Motor laten draaien en laten sputteren. Tijdens het sputteren direct uitgezet. Eerst in beide carbs de stationairsproeier bekeken, die waren nat aan het puntje en ook in het gat zagen we een laagje brandstof staan. Daarna ook nog de bovenkant van de carbs er af en inderdaad stonden de vlotterkamers (ongeveer half) vol met brandstof.

Tijdens het proefdraaien viel het op dat nummer 2 (ziet er bij mij net iets anders uit, het is alleen het binnenste gedeelte zoals je HIER kan zien) in 3 van de 4 gaten wat los zat. Daarom hebben we ook nog de geborgde schroefjes (nummers 93+92) wat aangedraaid. Maar helaas, was ook dat niet het probleem..

Vandaag trouwens eens op de toerenteller gelet. Als ik hem op ongeveer 3000 toeren constant laat draaien, loopt de motor slecht (onregelmatig), maar ploffen de carburateurs niet. Dat ploffen is ergens tussen de 2000 en 2500 toeren. En zoals bekend bij accelereren lijkt er niets aan de hand te zijn. Constant op hoge toeren (4000 tot 4500) durfde ik onbelast niet echt aan. 

Eventuele reacties, tips, opmerkingen, etc.. kan je hier achterlaten!

 

 

Woensdag 19 maart

Vanavond de maten van de sproeiers en mengbuis eens opgemeten: Sationairsproeier: 46, Mengbuis: 9164.1, Hoofdsproeier: 118. Het blijkt dat bijvoorbeeld deze stationairsproeier de standaard sproeier is van de Alfa Romeo 33 met de kleinste motor (1351cc). Alles lijkt er op dat de carburateurs nooit optimaal afgesteld zijn geweest.

 

Zaterdag 22 maart

Ik heb vandaag de rotor en verdeelkap vervangen, maar die maakte geen verschil. Ook heb ik de contactpuntjes bekeken, deze waren nog nieuw en stonden juist afgesteld. Ik heb vandaag ook even proefgereden (ipv onbelast proefdraaien) met de luchtfilters er op. Hij lijkt nu wat beter te draaien dan toen het probleem ontstond, maar loopt nog niet zoals het hoort. Wordt vervolgd...

 

Zaterdag 29 maart

Vanmiddag ben ik weer bezig geweest. Gisteren heb ik een pakketje ontvangen van Sven. Hij had mijn probleem op Keversite.nl gelezen en heeft me een setje van zijn sproeiers en venturi's opgestuurd. Omdat ik snel resultaat wilde zien heb ik vanmiddag eerst de sproeiers en mengbuizen verwisseld. Dus snel luchtfilters er af, sproeiers omgewisseld, filters er op en starten maar.. Starten ging goed, stationair toerental wat laag, maar de motor leek goed te lopen. Dus even een stukje rijden.. Wow, wat rijd ie goed!! Volgens mij zelfs beter dan dat hij ooit heeft gelopen (op de lage toeren en stationair na). Weer terug de garage in en toch ook de Venturi's eens verwisselen. Bij mij blijken er 26mm in te zitten en die van Sven zijn 32mm (das een verschil!). Dit was even wat meer werk omdat de carburateurs weer open moesten. Alles weer in elkaar gezet en nog een stukje rijden. Stationair lijkt nu bijna goed te zijn, en het rijden gaat echt top! Op constante toerentallen geen geknal of gesputter meer. Alleen als ik hem onbelast rond de 1500/2000 toeren houd lijkt hij wat onsynchroon te lopen, het blok schud dan ook wat heen en weer. Maar dat is misschien nog een kwestie van verder afstellen.

Onderstaande zit nu in de carburateurs:
- 4 X stationairsproeier 52
- 4 X hoofdsproeier 135
- 4 X mengbuis 9164.2
- 4 x originele, op 32 mm uitgedraaide venturi´s
 

 

Terug naar boven Terug naar het overzicht