December 2008

 

Vrijdag 12 december

 

Sinds dat het zo koud is blijft het rode dynamo lampje na het starten van de koude auto eventjes branden. Eerst ging dat vrijwel na het starten uit. Later pas toen ik de parkeerplaats af reed, nog later pas aan het einde van de straat, maar sinds vanmorgen blijft hij ineens constant branden. Ook na een paar voorzichtige tikken op de dynamo en de regelaar met een schroevendraaier bleef hij branden.

 

Maandag 22 december

 

We zijn ondertussen 10 dagen verder. Ik heb alle contactjes van de bekabeling (bij dynamo, stroomregelaar en accu) gecontroleerd. Ook heb ik de koolborstels uit de dynamo gehad, maar daar is allemaal niets mis mee.. Verder heb ik met een Volt-meter gekeken of het voltage op de accupolen op loopt met draaiende motor, maar dat is niet het geval. De accu blijft op +/- 12,5 Volt staan. Voor de zekerheid heb ik dit bij het Kevercentrum ook nog laten meten, maar daar zagen ze precies het zelfde. Omdat ik daar toch was heb ik meteen een nieuwe stroomregelaar mee genomen en die heb ik gisteravond gemonteerd. Helaas lost dit het probleem niet op en zal ik toch de dynamo moeten gaan vervangen. Gelukkig hebben ze bij het Kevercentrum nog een nieuwe A-kwaliteit dynamo liggen, dus die ga ik vanavond ophalen. Dan zal ik heb tussen de kerstmaaltijden door deze week nog proberen te monteren en hopelijk is dit probleem dan opgelost!

 

De oude regelaar blijkt nog goed. Zo laadde ik de accu afgelopen dagen op..

 

Dinsdag 23 december

 

Gisteravond dus de dynamo opgehaald en vanavond "even" de dynamo vervangen... Wat een rot werk was dat zeg! Alle onderdelen op het motorblok lijken bij elkaar in de weg te zitten. De dynamosteun kan er niet af als de dynamo er op zit, ook zit het spruitstuk in de weg. Het spruitstuk krijg je niet los als je niet eerst de dynamosteun weg hebt gehaald. De ventilator aan de dynamo krijg je er niet uit zonder het koelhuis er af te halen. Etc, etc..

 

Nadat we heel veel onderdelen hadden verwijderd hebben we het uiteindelijk om de volgende manier voor elkaar gekregen:

 

- Motorklep er af

- Koelhuis los (ook de thermostaat van de kleppen die onder het motorblok zit)

- Dynamosteun los (is niet nodig, maar geeft meer speling)

- Dynamo poelie er af

- Dynamo los van de dynamo steun

- Bekabeling los

- Dan voorlangs het motorblok met een grote sleutel de centrale moer van de ventilator tegen houden en met een andere sleutel aan de dynamo-as draaien.

- Als de moer eenmaal los is, kan je de dynamo er af halen en de ventilator laten zitten.

- Daarna weer in omgekeerde volgorde in elkaar zetten.

 

We waren rond 19:30u begonnen en rond 23:30u klaar.. Maar de dynamo doet het goed en het probleem is verholpen!

 

 

 

Woensdag 24 december

 

Deze kever is standaard vanuit de fabriek geleverd met een Eberspacher standkachel. Omdat er diverse onderdelen en kabels loshangen en de benzineleidingen bijna vergaan zijn werkt deze kachel momenteel niet. Maar omdat dat ding ongelofelijk veel ruimte in beslag neemt en ook nog eens flink in de weg zit heb ik hem er vandaag uitgehaald. Eigenlijk was het helemaal niet zo veel werk, alleen de uitlaat heeft een haaksbochtje waardoor die maar moeilijk door het gat in het spatbord wilde komen. Maar met wat tikken met een hamer wilde hij er doorheen. Ik heb van alles schroefjes, draadjes, buizen en slangen foto's gemaakt en ik heb ze gelabeld. Dat maakt het monteren (ooit) makkelijker. Dus hier 33 detail foto's van het uitbouwen van de Eberspacher BN2 standkachel.

 

     

 

 

Zaterdag 27 december

 

Een poosje geleden stopte de kilometerteller er mee. Vandaag even gekeken wat er aan de hand was, en de kabel blijkt gebroken te zijn. Ik heb geen reserve, dus die zal ik later nog een keer vervangen. Ook heb ik gekeken waarom de achterruitverwarming niets lijkt te doen. De massa draad leek geen massa meer te maken. Na de contactjes opgeschuurd te hebben klikte het relais weer, hopelijk werkt de verwarming nu ook weer. Dat zal ik tijdens de volgende koude rit testen. Ten slotte heb ik het contactje van de schakelaar aan de bestuurderskant van de binnenverlichting opgeschuurd, want ook deze wilde geen massa meer maken. Nu gaat het lampje weer branden als ik de deur open doe.

 

Maandag 29 december

 

Sinds een paar weken heb ik vrijwel geen remdruk meer. Mn pedaal kan ik tot de grond intrappen en pas bij een paar keer pompen komt het pedaal weer wat omhoog en kan ik weer normaal remmen. Dus vandaag maar eens het een en ander gedaan aan de remmen. Alle remmen en de hoofdremcilinder zien er droog uit, dus daar zit waarschijnlijk geen lek. Rechtsvoor bleef wel weer een zuigertje hangen van de schijfremmen, dus die heb ik weer gangbaar gemaakt. Toen ik achter de remmen wilde stellen zag ik geen stelgaatje zitten.. (zie foto's) Zouden zit soms zelfstellende trommelremmen zijn?? Hier heb ik dus verder niks aan gedaan.

 

Omdat er met de remmen zelf niet veel aan de hand leek hebben we de remolie maar eens ververst. De oude olie die er uit kwam leek meer op frituurvet dan op remolie (zie laatste foto!). Met het verversen van de olie is het remsysteem meteen weer ontlucht. Het resultaat was direct merkbaar. Het pedaal zat veel hoger (hoger dan dat hij ooit heeft gezeten) en hij remt direct.

 

Linker wiel er af Hoofdremcilinder Rechter wiel er af Remklauw rechts
Kever met de neus in de lucht. Zelfstellende remtrommels? Zelfstellende remtrommels? Oude remolie

 

 

 

Kijk ook eens op:


 

 

Terug naar boven

Terug naar het overzicht