Motorolie verversen

"An old Beetle never leaks oil, he just marks his spot!"

 

 

Benodigdheden: 

- 2 stenen (of 2 assteunen of iets dergelijks)

- 2 assteunen

- 1 krik

- 1 wasbak (min. 3 liter)

- 1 sleutel nr. 10

- 1 pakkingssetje (6 koperen ringetjes + 2 papieren ringen)

- heel handig: 1 groot suk plastik + 2 plastic handschoentjes

 

Werkwijze:

Het is aan te raden om van te voren een stukje met je auto te rijden, zodat de olie wat dunner is. Pas op dat de olie niet te heet is, zodat je je handen kan verbranden!

 

Als je wat extra ruimte wil hebben onder de auto, zodat je makkelijker kan werken, kan je het volgende doen. Als je 4 steunen hebt, kan je je auto natuurlijk op 4 steunen zetten. Heb je er maar 2 (zoals ik) dan kan je je auto met de voorwielen op 2 stenen rijden, en de achterkant op 2 steunen zetten. Het beste is het als je je auto zo recht mogelijk zet, dan kan de meeste olie er uit lopen.

olie01.jpg (221647 bytes)

Wil je de straat schoon houden? Leg dan een groot stuk plastic onder je auto neer. Die olie kan erg spetteren.

olie04.jpg (266755 bytes)

Plaats de bak onder het dekseltje. Let er op dat er zo'n 2,5 liter olie uit je carter komt, dus zorg er voor dat je bak groot genoeg is. Om je handen een beetje schoon te houden, kan je plastic handschoentjes aan doen. Daarna kan je de boutjes 1 voor 1 een stukje losdraaien. Probeer zo lang mogelijk het dekseltje tegen te houden totdat alle boutje los zijn. Haal dan in 1 keer het dekseltje weg, zodat de olie er snel uitstroomt. Haal dan zo snel mogelijk het dekseltje met het filter uit de carter. Op deze manier komt ook het meeste vuil mee. 

olie02.jpg (200978 bytes)olie03.jpg (185509 bytes)

Laat de carter maar een poosje uitlekken. Dan kan je ondertussen het "filter" schoonmaken. Dat is het stukje gaas wat op het 2e dekseltje zit. Je kan het filter bijvoorbeeld met wasbenzine schoonmaken.

olie05.jpg (223798 bytes)olie06.jpg (214639 bytes)

Voordat je alles weer in elkaar zet moet je goed de oude pakkingen verwijderen. Er blijven namelijk vaak resten zitten. Daarna kan je alles weer in elkaar zetten. In deze volgorde: - papieren pakking, - filter, - papieren pakking, - dekseltje, - 6 ringetjes, - 6 boutjes.

Als alles goed dicht zit, (niet de boutjes kapot draaien!!) kan je er weer olie in doen. Let er op dat er 2,5 liter in moet, dat is goed te zien aan de fles. Je kan namelijk niet peilen tijdens het vullen.

 

Start daarna de motor. Gaat het olie lampje vrijwel meteen uit, dan kan je even een stukje gaan rijden. Blijft het lampje branden, dan moet er waarschijnlijk nog olie bij! Als je even gaat rijden kan je het beste de fles olie mee nemen, want je weet maar nooit.

 

Het kan nooit kwaad om in die dagen daarna de olie nog een paar keer te pijlen en te controleren of er geen olie lekt bij het carterdeksel.

 

Tekst + foto's (c) Jeroen van Wijngaarden (31-05-2001)

TERUG